Przygotowanie rozsady to uprawa roślin w kontrolowanych warunkach uprawowych, przed wysadzeniem do stałego gruntu. W tym okresie zapewniamy siewkom odpowiednią temperaturę, wilgotność i światło. Samodzielne wyprodukowanie rozsady warzyw nie jest może trudne, ale zabiera nieco miejsca i czasu, dlatego lepiej jest to powierzyć specjalistom ogrodnikom. Ziemię, przed posadzeniem rozsady należy odpowiednio przygotować. Przede wszystkim spulchnić i rozluźnić motyczką lub przekopać szpadlem, zwłaszcza jeżeli wykazuje cechy ziemi ciężkiej i zbitej. Warto też jest użyźnienić ziemi za pomocą torfu czy kompostu, gleba pod uprawę warzyw nie może być też zbyt luźna, ponieważ taka szybko traci wodę. Na koniec wyrównujemy ziemię i planujemy grządki. Zabiegi związane z przygotowaniem gruntu najlepiej wykonać jesienią, ale można też przystąpić do nich na wiosnę.